2013. január 27., vasárnap

Az abúzust működtető elemek



A hierarchikus vezetőség meggondolatlan engedelmességhez vezethet. A karizmatikus vagy profetikus csoportok ajtót nyitnak az úgynevezett titkos kijelentéseknek, ami aláássa a kritikus gondolkodást. A szentségre törekvő mozgalmak perfekcionista beállítottságra nevelnek. Az apokaliptikus csoportok elutasítják a struktúrák és a kapcsolatok értékét a most és itt értelmében.
A soron következő témák nem teológiai értekezések doktrínákról, hanem azokat az elemeket veszik sorba, amelyek a vallásos lelki abúzus működését lehetővé teszik. A témával foglalkozó forrásmunkák egybehangzóan mind ezeket a jellegzetességeket sorolják. Előfordulhat, hogy egy-egy elem csak az egyik vagy csak a másik abuzív csoportnál fordul elő, ahogyan az is, hogy egyiknél enyhébben, míg a másiknál túlsúlyban. Az abuzív csoportok különbözhetnek egymástól egy-egy pontban, de mindegyiknél előfordul az elemek többsége.
A különbözőségek variálódásához két szempont szerint négyféle beállítottság különíthető el. Az a közös bennük, hogy a valóságot mindenik esetben eltorzítják.

a.       A pozitív dolgok kiszűrése – Ezek az emberek szelektív módon csak a negatívumokat hallják meg, ezért mindenhez negatívan állnak hozzá és mindent negatívan látnak, főleg magukat. A kákán is csomót keresnek, pozitív megjegyzésre vagy dicséretre azt válaszolják: "igen, de ..."

b.      A negatív dolgok kiszűrése – Ezek az emberek szelektív módon csak a pozitívumokat hallják meg. A pozitív érzés és gondolat fontosabb, mint az őszinteség és a valóság.

c.       Extrém objektivitás – Amikor a saját élettapasztalatot, szubjektív megélést kizárják, és csak az objektív tudás és dogmák számítanak.

d.      Extrém szubjektivitás – A szubjektív érzések válnak a valóság alapjává, minden ismeretet ennek rendelnek alá, mert úgy vélik, hogy a saját észlelés az, ami biztosan pontos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése