2013. január 27., vasárnap

5. Kiragadott igerversek



A keresztény abuzív közösségek vallják és tanítják az alapvető keresztény igazságokat, legalábbis elméletileg és látszólag. Gyakorlati tanításaik – amelyek meghatározzák az élethez, önmagukhoz való hozzáállásukat és a viselkedési mintájukat –, sokszor csak néhány kontextusából kiragadott igeversre épülnek fel, és ezeken lovagolnak. Ezek a kedvenc igeversek akár ószövetségiek is lehetnek, amelyeket Isten egy specifikus helyzetben, bizonyos embereknek, specifikus céllal, a saját kulturális, történelmi és felfogásbeli kereteik közt mondott. Azok a történetek, amelyek összességükben, kontextusukban olvasva mondanivalójuk által örök értékeket próbálnak közvetíteni, horoszkóp szintre alacsonyítatódnak, vagy csak egy szabályokat tartalmazó kézikönyvre.
A memorizált és idézgetett igeversek vagy igevers foszlányok azt a benyomást keltik, hogy a tanítás vagy a felfogás hiteles, és hogy nem utolsósorban keresztény.
Sok bibliai fogalom új értelmezést nyer a csoporton belül, ezekkel a bibliai szavakkal „szentesítenek” tanításokat. Zsargonjuk a csoporton belüli kívülállók számára érthetetlen marad. Ezeknek a klisé szavaknak a használata számukra is betokosítja, redukálja, vagy éppen blokkolja a megértést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése