2013. január 27., vasárnap

A blogról


Ez a blog a keresztény kisegyházak, evangéliumi gyülekezetek és mozgalmak keretében előforduló lelki abúzust, szellemi bántalmazást vizsgálja. Nem azokról a szektákról van szó, amelyek öngyilkosságokat követnek el, vagy amelyeknek tagjai összeköltöznek és elvonulnak külön élni a világtól egy hegytetőre, hanem azokról az evangéliumi gyülekezetekről, ahol az abúzus működése sokkal rafináltabb. Ezek a vallási közösségek nem társadalomra veszélyes szektaként van számon tartva, kívülről nézve ártalmatlanok, de a működésükben kultikus technikákat alkalmaznak, és nagyon sok egyén lelkén úgy hagynak nyomott, ahogyan a fizikai bántalmazás hagy nyomott a testen.
Lelki vagy spirituális abúzus (mivel a magyarban a spirituális vagy a szellemi szó túl tág értelmezést kaphat, ezért többnyire a lelki szót fogom használni a továbbiakban) előfordulhat bármilyen közösségben, hitrendszerben, bármelyik világvallásban, vagy más spirituális közösségekben. Bárhol történhetnek lelki abúzusok, ahol az emberek hitbeli élményekért csoportosulnak, de amikor az angolban a spiritual abuse fogalmat használják, akkor a leggyakrabban egy keresztény vagy ahhoz közel álló hitrendszerben létező káros, abuzív rendszerről beszélnek.
Egy keresztény felekezet, gyülekezet, szervezet, csoport, alapítvány, stb. tűzhet ki célul biblikus és korrekt célokat, vallhat alapvető keresztény igazságokat, évszázados hittételeket, és közben a gyakorlatban lelkileg rombolja a tagokat. Ez a rombolás megtörténhet névtől és hitvallástól függetlenül bármilyen felekezetben.
Nem a megnevezését vagy a hitvallását szokták megvizsgálni, hanem a működését.

A lelki abúzus nem egy új jelenség, mindig jelen volt a történelem során, a mai kor emberének azonban az új vallási mozgalmak, kisegyházak és gyülekezetek terjedésével válik egyre ismertebbé a fogalom. A kisegyházak terjedése kapcsolatban áll a fogyasztói társadalom értékválságának jelentkezésével. A hagyományos egyházi intézményben és vezetőkben megrendült az emberek bizalma, ám sokan szükségét érzik annak, hogy valamilyen spiritualitással közelítsenek az élethez, és olyan spirituális élményekben részesüljenek, amelyek láthatóak, kézzelfoghatóak. A modern világ gyors változásai közepette a létkérdésekre és az erkölcsi problémákra választ keresők könnyen a gyors, kész válaszokat kínáló gyülekezetekben köthetnek ki. Azt, hogy miért nem csatlakozik mégis mindenki, egyéni tényezők határozzák meg.
A „szektásság” megítélése azért nehéz egy csatlakozó egyén számára, mert az abúzus legtöbbször rafinált, rejtett módon megy végbe. A társadalom számára pedig azért nehéz a gyülekezet megítélése, mert ugyanaz a csoport az egyik egyén számára jelenthet szektaszerű életvitelt, agymosást és társadalmi elidegenedést a környezetétől, míg egy másik egyén számára kiteljesülést és társadalmi integrálódást.
A lelki abúzus legfelső lépcsőfokain álló keresztény csoportokat angolul a SACO-rövidítéssel illetik (Significantly Aberrant Christian Organizations) Ezek a gyülekezetek vallják a korszerű keresztény doktrínákat, de ellenőrzés alatt tartják tagjaik döntéseit és életét. Ken Blue szerint, ha valaki egy ilyen SACO-ban találja magát, annak menekülnie kellene a csoportból, mert ezek olyan jól fel vannak készülve a kritikák ellen és annyira teljes tagadásban élnek, hogy a szembesítés során az abuzált tag csak még több bántalmazást szenved.

Fontos megjegyezni, hogy az abuzív közösségek is felmutathatnak jó dolgokat. A modern korszellem által közvetített és manipulált értékvesztés közepette, érték- és erkölcsmegőrző szerepük vitatható, de nem haszontalan. Mind a társadalom, mind az egyén számára hasznos befolyást és tevékenységeket is folytatnak. A jó tevékenységek és jó hatások azonban nem mentesítik őket, nem szentesítik a súlyos visszaéléseket, ahogyan a jószándék sem. Egy abuzív családban is történnek jó dolgok, de ez nem semlegesíti a verést vagy az erőszakot, és egy jószándékú apa is tud olyan sokat ártani a gyerekének, mint egy szadista gyilkos.
Ha hallgatunk egy abúzusról, folyamatos visszaélésekről és bántalmazásokról, az a pártfogolását jelenti.

Az információk nem saját következtetések, hanem angol nyelvű weboldalak cikkeiből, de főként a következő könyvek felhasználásával készített tanulmány: Ken Blue: Healing Spiritual Abuse, Ronald M. Enroth: Churches that Abuse, Ronald Enroth: Recovering from Churches that Abuse, Stephen Arterburn & Jack Felton: Toxic Faith, David Johnson & Jeff Vanvonderen: The Subtle Power of Spiritual Abuse, Steve Hassan: Releasing The Bonds: Empowering People to Think for Themselves. Az angol nyelvű weboldalak linkjei itt találhatóak: LINKEK


9 megjegyzés:

  1. Gratulálok az oldalhoz! Hiánypótló az oldal, rendkívül fontos a téma, alapos a kidolgozás! Sok sikert hozzá!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Remélem, hogy sokan ide tévednek azok közül, akiknek szüksége van az itt megosztottakra.

    VálaszTörlés
  3. Lehet írni egy e-mailt a blog írójának ?
    Hol találok valami elérhetőséget vagy ilyesmit ?

    üdv

    VálaszTörlés
  4. Igen, persze. Ez a blog a keresztenylelkiabuzus@gmail.com email címen van. Zsuzsának hívnak.

    VálaszTörlés
  5. Emlékszem, amikor a Bibliából bebizonyítottam, hogy nem kell Tizedet fizetni :)
    Nem tudtak meggyőzően érvelni ellenem, csak úgy, hogy "nem állja meg a helyét".

    Vicces helyzet volt :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Zsuzsa, hogy egy ilyen veszélyes,és hiánypótló témáról Vezetsz blogot!
    Kívánok sok erőt,és áldást!

    Egy egykori áldozat.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Zsolt! Köszönöm szépen. Kívánok én is sok áldást, lelki gyógyulást és békességet! :)

    VálaszTörlés
  8. Most találtam a blogra.Nagyon fontos és sajnos nagyon aktuális témáról szól.
    Köszönöm,hogy felvállalta ezt a fontos témát.Nagyon jó blog volt a szellemi
    erőszakról,de mire rátaláltam,leállt.Szeretnám ha ez a blog nem állna le mert
    fontos és bátorító!
    Egy érintett!

    VálaszTörlés
  9. Sajnos a lelki bántalmazás egyre növekvöbb probléma Magyarországon is ahogy szerte a világon. Szinte pandemic. Én azt szeretném kikutatni, hogy létezik e keresztény gyógyitó csoport a lelki bántalmazottak részére, szakemberekkel Magyarországon. Ha valaki tudná a kontakt személyek elérhetöségét évben, azt nagyon megköszönném.

    VálaszTörlés